MM’s chocoladetaart

Chocolade, ik kan er een boek over schrijven (en een blog aan wijden). Te beginnen met mijn allereerste chocoladedessert: de chocoladetaart van meter M. De eerste keer dat ik ze proefde, kreeg ik het recept mee naar huis. Dan sleepte ik een stoel naar het AGA-fornuis en doopte ik mijn vinger guitig in het bad van Marie. Sindsdien leeft het recept verder in mijn hoofd en neus.

De taart van MM is geen traditionele taart; ze heeft iets weg van cake met een heerlijk laagje glazuur. Ik wil ze bakken zoals vroeger maar dan gezonder. Om mijn vegan broer te verrassen, schrap ik ook het ei uit het recept.

1 ingrediënt mag blijven, de rest moet inboeten.

Het originele recept bestaat uit chocolade, boter, ei, suiker en bloem. 1 ingrediënt mag blijven, de rest moet inboeten.

Geen ei maar flax egg

Ei blijkt niet zo moeilijk: er bestaat wonderwel een veganistisch alternatief van lijnzaad en water. 1 eetlepel gebroken lijnzaad, 3 lepels warm water en 2 minuten later staat er een snotterig papje ofwel ‘flax egg’ voor mijn neus.

Suiker wordt kokosbloesemsuiker 

Van witte suiker ben ik sowieso niet zo’n fan, die smaakt me niet vol genoeg. Vroeger gebruikte ik vooral rietsuiker, maar intussen heb ik mijn kast met zoetmakers aangevuld met dadels, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker.

Kán je boter zelfs vervangen?

Kokos- of olijfolie zijn net zo goed als boter, lees ik in mijn vegan bakboek. Maar omdat olijfolie een heel eigen smaakje heeft en 120 g kokosolie me nogal veel lijkt, zoek ik verder. Yoghurt en appelmoes kunnen ook. Ik krijg er keuzestress van en besluit tegen alle onlineadvies in amandelmelk te gebruiken en een scheut olijfolie voor de schijn.

Daag bloem, hello meel!

Meel maakt zwaar, dus neem ik daarvan minder. Omdat ik speltmeel in huis heb, gebruik ik dat, maar dat kon evengoed tarwe zijn. Het verschil in hoeveelheid compenseer ik met geraspte kokos. Dan wordt het maar een kokos-chocoladetaart.

Zo. Van het oorspronkelijke recept blijf nog weinig over, maar here goes

MM’s chocoladetaart met een twist

  • 150 g pure chocolade
  • 40 g geraspte kokos
  • 50 g speltbloem
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 120 g amandelmelk
  • 1 tl oploskoffie
  • Olijfolie
  • 2 el gebroken lijnzaad (voor 2 flax eggs)

Ik vul mijn waterkoker en smelt de chocolade au bain-marie. Daarna laat ik het water afkoelen om er de planten mee te begieten. Ik los de suiker op in de warme chocola en dan volgen de flax eggs, koffie, amandelmelk en een scheut olijfolie. Na de bloem en geraspte kokos verandert het beslag in een klomp. Vol goeie moed verdeel ik het over mijn cakevorm. De taart gaat 35 minuten in een oven van 180 °C, maar liefst een kwartier langer dan het oorspronkelijke recept voorschrijft. Wanneer ik mijn experiment uit de oven haal, is het nog een beetje vochtig vanbinnen. Spannend …!

Een handvol blauwe bessen en frambozencoulis maken de taart helemaal af.

Het verdict: smaakt de taart zoals die van MM?

Nee. De originele taart smaakt naar boter en brokkelt als je je vork erin zet; deze is vaster en heeft meer beet. Mijn kritische wederhelft en ik zijn het erover eens: het is geen veganistische variant, het is gewoon een nieuwe taart. Een chocoladetaart met een kokostwist. Een handvol blauwe bessen en frambozencoulis maken ons feelgoodbordje helemaal af.

One Reply to “MM’s chocoladetaart”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s