Over de bendebaby en butternutlasagne

De bende van Oostende is in blijde verwachting. Van. Een. Baby! Niemand zegt het maar iedereen ziet het: we vallen collectief in zwijm als we nog maar aan de grijnzende bijna-mama en -papa denken. Aan zijn blinkende oogjes en haar bolle buik. Het belooft alvast een stoer ding te worden, het nieuwe bendelid. Een muzikaal organisatietalent met het knuffelgehalte van papa bear.

Dit recept bedacht ik voor de babymakers. Omdat bij hun bezoek de lasagnesaus te lang op het vuur bleef staan en ik een betere tweede indruk wil maken – al is het nog via de navelstreng.

Heb je geen (tijd voor de) pompoen, maak dan gewoon de tomatensaus en de pesto. Meng met je lievelingspasta en strooi er een handvol kerstomaatjes, wat basilicum en rucola overheen. Tadaa: pasta pomodoro met pit.

Butternutlasagne met rucolapesto

 Voor 4 personen:

  • 1 flespompoen
  • 250 g ricotta
  • Lasagne
  • Peper & zout
  • Pecorino of vegan parmezaan (voor de afwerking)

Tomatensaus:

  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 dikke teen look
  • 1 chilipeper
  • 500 g kerstomaten
  • 500 g passata
  • 1 handvol bieslook
  • Verse of gedroogde tijm & rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper

Pesto:

  • 40 g rucola
  • 1 handvol verse basilicum
  • 1 teen look
  • Sap van 1 limoen
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 g pecorino of cashewnoten
  • 1 scheut olijfolie
  • Peper & zout

Rooster de pompoen: snij hem in de lengte in tweeën en leg beide helften met de schil naar boven op een bakmat. Zet 30 minuten in een warme oven van 200 °C.

Je kan pompoen zo in de oven roosteren of poffen, leerde ik van Jamie Oliver. Zonder olie en met de steel en schil er nog aan. Om dan het vruchtvlees uit te lepelen in plaats van te snijden – toptip! Ook mijn pols is er blij mee.

Maak de paprika schoon en snij ze in blokjes. Snipper de look en ui fijn en halveer de kerstomaten. Ontpit de peper en snij in kleine stukjes. Stoof de ui-, look- en chilisnippers in een kookpot met een scheut olijfolie. Voeg na enkele minuten de paprika toe en laat 10 minuten verder stoven. Doe drie vierden van de kerstomaatjes erbij; de rest hou je apart voor de afwerking van je lasagneschotel(s). Meng de passata erdoor en breng op smaak met peper en de verse kruiden. Laat de saus 20 minuten pruttelen met het deksel op de pot.

Mix de ingrediënten voor de pesto en zet opzij. Lepel het vruchtvlees uit de pompoenhelften zodra ze wat zijn afgekoeld. Kruid met peper en zout en prak tot een oranje massa.

Stel de lasagne samen: besmeer de bodem van je ovenschotel met een laag pompoen, ga verder met de tomatensaus en plets er enkele lepels ricotta bovenop. Bedek het gulden trio met lasagnevellen en daarna de rucolapesto. Herhaal tot de schotel bijna vol is en eindig met een laagje tomatensaus – zo smaakt de lasagne het smeuïgst. Werk af met de kerstomaatjes en wat pecorino. Na 30 minuten in een oven van 200 °C is je butternutlasagne klaar.

One Reply to “Over de bendebaby en butternutlasagne”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s