Happen in het weekend en chocoladebavarois

Was ik een bed, dan mat ik tussen 100 en 120 centimeter breed. Ik kies niet graag, niet voor mezelf. Of misschien maak ik er gewoon te weinig tijd voor vrij. Egoïsme is een weekendwoord: ik denk het terwijl ik het bad laat vollopen en mijn dS magazine hongerig op de rand leg. Lanterfanten ook. Al zou ik ze vaker moeten proeven, want ik word er productiever van – bewust productiever, oprechter, liever voor mezelf.

W e e k e n d w e k e n

Egoïsme is een weekendwoord, lanterfanten ook.

Anderhalf uur heb ik in bad gelegen. Geweekt als een zeemeermin … of een ander soort vis. Niks verloren tijd, ik heb meer persoonlijke knopen doorgehakt dan in de voorbije snelweg-week. Terwijl de reisjournaliste zich druk maakt over de onwelwillendheid van haar gids in Saudi-Arabië, droom ik eerst van Peru en dan van het zonovergoten Bali. Het luciferdoosje naast de vanillekaars zet mij op het juiste spoor: ‘Union Match’ – ‘Match Union’ achterstevoren; ik maak er ‘Machu Picchu’ van.

Een beetje reizen doet geen zeer. Veel ook niet, merkte ik toen er twee reisgulzigaards mee aan tafel schoven. Ze hebben er nog nooit zo gelukkig uitgezien als na een jaar Down Under. I feel them – al is mijn bad iets minder diep. Omdat gulzig oké is, besloot ik bij hun bezoek niet te kiezen en combineerde ik chocoladebavarois met een van mijn lievelingskoekjes. Zónder boter en ei – en dat voor twee op-en-top slagroomgebakjes.

De allereerste keer dat ik agaragar heb gebruikt, was ik meteen fan. De taart smelt in je mond zodra de bavarois je tong raakt. Alle vier hapten we gefascineerd.

Chocoladebavaroistaart met amandelbodem

Voor de bodem:

  • 60 g havervlokken
  • 120 g amandelmeel
  • 25 g geraspte kokos
  • 2 el ahornsiroop
  • 3 el kokosolie (vast)
  • 1 snuf zout

Voor de bavarois:

  • 250 ml melk
  • 300 ml water
  • 4 el suiker
  • kardemom
  • 2 tl agaragar
  • 250 g pure chocolade
  • 1 snuf zout
  • 1 tl vanillearoma

Agaragar is een geleermiddel gemaakt van zeewier. Om 1 liter vloeistof te binden, heb je ongeveer 2 theelepels nodig.

Maal de havervlokken fijn. Meng alle ingrediënten voor de taartbodem en kneed ze tot een homogeen beslag. Vet een springvorm in en duw het deeg uit op de bodem. Bak het 20 minuten in een oven van 170 °C.

Doe voor de bavarois de melk in een kookpot met het water, de suiker en een 4-tal bolletjes kardemom. Verhit de pot en voeg de agaragar toe. Laat minstens 2 minuten koken onder voortdurend roeren.

Haal de pot van het vuur en verwijder de kardemompitjes. Breek er de chocolade bij en voeg een snuf zout toe en enkele druppels vanillearoma. Roer goed. Schenk het mengsel op de gebakken bodem en zet de taart meteen in de koelkast. De chocoladebavarois heeft ongeveer 2 uur nodig om op te stijven.

One Reply to “Happen in het weekend en chocoladebavarois”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s