Herinneringen van karamel

2017 is om, lang leve 2018! Het jaar is gewisseld – als vier hooggehoede cijfertjes waarvan enkel de achterblijver werd afgelost. Ik heb het gemist, de jaarwisseling. MNM-Julie heeft met haar ‘3-2-1’ het startsein overstemd.

2018. Mijn hoofd moet nog overgaan. Van huren naar hebben, van dromen naar doen, van juffrouw naar mevrouw. Mevrouw! De supermarktdame spreekt van ‘madam… tje’. Madamtje. Zij is er ook nog niet uit. 2017 was zó vol dat ik niet weet waar ik mijn tijdmachine (eerst) wil parkeren. Maar tijdreizen interesseert me geen hol. Geef mij maar karamel, dáár plakken pas herinneringen aan vast: van beestige brownies, de brunch bij Alice, bijna elk f(r)amiliefeestje én mijn schoonmama. Zelfs het nieuwe jaar is ermee gestart: appel-karamelcake – over de avocado-kaastaart van Sofie (Dumont) spreken we niet meer; de Philadelphia-reclame had me verleid. Mis, poes! Daar trap ik geen tweede keer in*. Karamel dus.

* Tip: Blijf bij koude kaastaart ver weg van Philadelphia – zeker als er avocado mee is gemoeid. Mascarpone (‘roomkaas’ volgens Sofie) en plattekaas (‘verse kaas’) zijn een lekkerder duo.

Karamelkoekjes met beet

2-in-1 karamelkoekjes met beet

Voor 12 koekjes:

  • 110 g amandelmeel
  • 45 g kokosmeel
  • 10 g quinoa
  • ½ tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 el kokosolie (vast)
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 scheut amandelmelk
  • 1 snuf zout

Voor de karamelvulling:

  • 35 g fijngehakte pecannoten + 12 volledige
  • 1 flax egg (of gewoon ei)
  • 1 ½ el kokosolie
  • 2 el ahornsiroop
  • 30 g kokosbloesemsuiker

Kneed de ingrediënten voor het koekjesdeeg tot een homogeen beslag. Ik schenk er een scheut amandelmelk bij om het iets natter te maken, zo brokkelen de koekjes minder. Rol 12 gelijke bolletjes en duw met je duim een kuiltje in elk. Leg ze verspreid op een bakmat of een bakplaat bekleed met bakpapier.

Hak de pecannoten fijn. Meng (voor het flax egg) 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels warm water en laat 2 minuten rusten. Verhit een pannetje op een laag vuur en smelt de kokosolie met de siroop en de suiker tot karamel. Haal van je kookplaat zodra het mengsel begint te pruttelen en roer het flax egg en de fijngehakte pecannoten erdoor. Giet wat van het zoete goedje in elk kuiltje en werk af met een volledige pecannoot. Na 20 minuten in een warme oven van 175 °C zijn de koekjes klaar om nieuwe herinneringen mee vast te plakken.

2 Replies to “Herinneringen van karamel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s