Ont-bijten met bessen en crumblebars

Zondag is brunchdag. Met leesvoer aan de lange witte tafel … of in bad in bad! Aan bubbels vandaag geen tekort. Een dag om te ont-bijten. Ik heb de scherpe kantjes alvast van de week gehaald.

Week, ontbijt me niet
Ik blijf liever gebeten
Geroerd,
ge(k)raakt,
zelfgekneed en -gemaakt,
gulzig genoeg
om de tijd te vergeten.

Week, ontbijt me niet,
tenzij je op je laatste benen loopt
Dan ontbijt ik
écht, beloofd,
weer extra hard terug.

Madam Bakster laat ze kruimelen bij de lunch, ik maak er een ontbijtje van: notenrepen met bessenconfituur. Genoeg voor in het weekend én voor tussendoor. Dankzij mijn luchtdichte koekjesdoos mag ik de tijd weer één week lang vergeten …

Ontbijtrepen met bosbessenconfituur

Voor de bodem:

  • 2 el kokosolie (vast)
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl bakpoeder
  • 75 g amandelmeel
  • 100 g havervlokken

Voor de confituur:

  • 450 g diepvriesbosbessen
  • 3 el ahornsiroop
  • 50 g chiazaad

Jam. Zo gemakkelijk maak je je eigen (suikervrije) confituur.

Voor de crumble:

  • 75 g pecannoten
  • 45 g hazelnoten
  • 2 el kokosolie (vast)
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
  • 75 amandelmeel
  • 1 el pindakaas
  • 3 el geraspte kokos

Maak eerst de bodem: klop de kokosolie glad met de siroop, het kaneel en het bakpoeder en meng er het amandelmeel en de havervlokken door. Duw het beslag in een bakvorm met bakpapier en bak het 10 minuten op 175 °C.

Tover de diepvriesbessen om tot confituur terwijl je wacht: stort ze in een kookpot met het chiazaad en de siroop en verhit de zoete brij 10 minuten. Roer regelmatig, zodat de bessen niet aanbranden. Laat de confituur afkoelen en lepel ze gul op de voorgebakken bodem.

Hak voor de crumble de pecannoten grof en maal de hazelnoten tot meel. Klop de kokosolie glad met de siroop en pindakaas. Meng nu de droge ingrediënten door de natte: voeg de suiker, de pecannoten en het amandel- en hazelnootmeel toe. Stort de notenmassa boven op de laag confituur. Bestrooi je ontbijtgebak met kokosschilfers voor je het 20 minuten wegzet in een oven van 175 °C.

One Reply to “Ont-bijten met bessen en crumblebars”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s