(Aard)appeltje-zet!

Alsof ik met de tovercombo ‘appeltje-a’* alles selecteer en een ongecoördineerde vinger de hele boel overschrijft – zo voel ik me soms. ‘Appeltje-zet!’ probeer ik dan, tevergeefs. Het leven gehoorzaamt mijn toetsenbord niet.

Appeltje-zet is overroepen. We hadden nooit zo sterk gestaan.

Vaak is mijn hoofd mijn tong te snel af. Dan zitten de twee in de clinch nog voor de eerste zijn zin heeft afgemaakt. Schiet het niet (raak), dan schaadt het niet – aan losse flodders hier geen tekort. Enkel op vervlogen verhalen heb ik geen vat: van mijn verleden tijd weet ik nog met moeite de helft.

Details staan bij mij in de hoofdrol:
geuren, kleuren, geluiden …
gevoelens.

Haar krakende stem, zijn rokerige tankstationkauwgom-adem, het betwiste verkleedrokje, ‘fríííetjes, cola, chips en mayo-mayo-mayo’, zwartgelakte Nico-nagels, Casanova op het toilet. En die ongecoördineerde vinger. Na dysfasie en disbalans een fier teken van discipline. Geen krachtiger symbool voor het nu. Sneller, stabieler, trefzekerder … een vinger naar mijn hart. Appeltje-zet is overroepen. We hadden nooit zo sterk gestaan.

Voor ik yes to the dress kon zeggen, schoot het toch weer door mijn hoofd, dat appeltje. Maar ik heb het mooi op z’n plaats gezet. Of liever: gehangen. Mijn jurk. Blij geruild voor een echte-echte-echte. De tafel plakt! Vanaf … nu. Hoog tijd dat ik nog eens een aardappeltje zet. Op tafel. Als hapje. In repen of in blokjes. Sowieso ongecoördineerd gekruid.

De ‘Ctrl A’ van een niet-Mac – ook wel ‘Cmd + A’ voor dertigminners.

Zuiderse (tapas)frietjes uit de oven

Voor 6 personen:

  • 1,5 kg krielaardappelen
  • 2 zoete aardappelen

Voor het kruidenmengsel:

  • 4 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el tijm
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl currypoeder
  • 1 tl zeezout
  • Peper

Spoel de aardappelen en snij ze in reepjes. De schil mag eraan blijven. Verdeel de frieten over een bakmat of een bakplaat bekleed met bakpapier. Meng de ingrediënten voor het kruidenmengsel en druppel het over de frietjes. Schep alles door elkaar en bak 25 minuten op 200 °C.

Wil je ze presenteren als tapa, snij de aardappelen dan in blokjes en serveer met looksaus. Net als patatas bravas maar dan extra gekruid!

Voor de looksaus:

  • 1 limoen
  • 1 teentje look
  • ½ plantje bieslook
  • 2 el mayonaise
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 1 snuif zout
  • 1 tl cayennepeper

Was de limoen en rasp een kwart van de (groene) schil voor je ‘m uitperst. Snipper de look en bieslook fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en zet de dipsaus in de koelkast tot tapastijd.

One Reply to “(Aard)appeltje-zet!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s