Flirten met paella

Vijfhonderd kilometer heb ik de auto al geruild voor mijn fiets. Ik heb nooit zo dwaas gelachen van en naar het werk als op de Thompson die ik van mijn plechtigecommuniepot kocht. Met de nodige misverstanden, uiteraard. Dingen die ik al gezíen heb onderweg! Vliegjes vooral. Als er je deze winter een buitenproportionele zonnebril voorbijsjeest op de fiets, dan ben ik het niet.

Ze besluipen mij vanuit de bosjes, de vliegjes. Zodra ze hun kans schoon zien, maken ze mijn blik vuil. Na dag één in de Gentse communicatieloft trapte ik de zon tegemoet en plets – de helft van mijn rechteroog werd zwart. Naar minstens vier tegenliggers heb ik ongemakkelijk geknipoogd, tot een tweede struikrover mijn linkeroog aanviel. Nog voor ik mijn route kon herberekenen, had een derde een van mijn neusgaten ontdekt. Ik ken de weg al met mijn ogen gezicht dicht.

Zo klein als de wereld lijkt op de fiets, zo groot was ze op SuperNova. Het Eilandje bruiste, flitste, zoemde tot aan de aanlegsteiger van de Waterbus. ‘Inception’ maar dan zonder Leonardo. Virtual en augmented reality, artificial intelligence, deep learning, internet of things … de nieuwe technologieën werden er hebberig toegepast in elk domein. Of ik zin had om te langlaufen op de turnmat? De vrouw voor mij werd misselijk toen ze de bril doorgaf.

In het hart van het festival maakte ik kennis met een bemoeizieke appthat follows your every move and makes your life easier.’ Dat het efficiënt was. Ik had er geen data voor over. Een robotarm deed dienst als barman, filmpjes ontpopten zich tot slimme catalogi en de grijze haardos van een nietsvermoedende medebezoeker werd als helm geregistreerd op de camerabeelden van een bouwfirma.

Ook het MAS deed een gooi naar virtuele mode en 3D maar de nadruk lag op duurzaam: biologisch, circulair, (est)ethisch en multifunctioneel. Leer van gefermenteerde groene thee, paddestoelen of vissenhuid; stoffen van citrusresten; circulaire, 3D-geprinte zonnebrillen; een sporthemd voor een zenuwpees … Den draad was een thermisch afbreekbare – al goed dat die op reis nog niet in onze kleren zat. Of? Hm. Tom denkt er wellicht anders over. Na een subtiele hint heeft hij zijn smeuïge paella nog eens klaargemaakt. ¡La paella de los chicos!

Liever frietjes? Lieven Scheire wel, leek het. De vrolijke wetenschapper sloot SuperNova wild gesticulerend af met hard geworden CO2 (bomen en kalksteen), getijdencentrales en een satelliet die de Belgische aardappelvelden observeert voor de frietsector. De lekkerste frietjes tover je zo uit de oven →

Paella met venkel, paprika, aubergine en courgette

Paella met venkel, paprika, aubergine en courgette

Voor 4 personen (of 2 dagen):

  • 2 paprika’s
  • 1 venkel
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 rode pepertjes
  • 1 glas risottorijst (200 g)
  • 1 glas witte wijn
  • 1 l groentebouillon
  • Olijfolie

Kruiden:

  • 2 el tijm
  • 2 el basilicum
  • 1 dopje saffraan
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • Peper & grof zeezout

Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Maak ook de venkel, aubergine en courgette schoon en snij de groenten in grove stukken. Verdeel ze over een bakmat of een bakplaat bekleed met bakpapier en kruid ze gul met tijm, basilicum, peper en het zeezout. Besprenkel de groenten met olijfolie en gril ze 35 minuten in een warme oven van 180 °C, of tot ze gaar zijn. Schep ze om na 20 minuten, dan kleuren ze gelijkmatig.

Pel de ui en de teentjes look en snipper ze fijn. Snij de pepers in fijne ringetjes. Zet een pot op het vuur en verhit de saffraan, cayennepeper, paprikapoeder en kurkuma. Schenk er een scheut olijfolie bij en fruit de fijngesnipperde ui, look en peper. Voeg de rijst toe en roer 5 minuutjes om tot de rijst glazig wordt. Blus met de witte wijn. Schep er een pollepel groentebouillon bij en roer tot de rijst het vocht heeft opgeslorpt. Herhaal met de rest van de bouillon. Wanneer de rijst gaar is, voeg je de gegrilde groenten toe. Zet het vuur uit en dek de pot af, zodat alle smaken in de rijst trekken. Ik werk mijn kommetje graag af met geraspte Italiaanse kaas. ¡Que aproveche!

2 Replies to “Flirten met paella”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s