Mindful jazz

De afgelopen dagen heb ik niet naar mijn hoofd geluisterd – ik heb mijn buikgevoel gevolgd. Niet futloos genetflixt tot elf, maar kort na halftien gaan zweven op mijn flanellen wolk. Niet haastig mijn ontbijt naar binnen gewerkt, maar gewacht tot ik honger had. Lang. Niet eindeloos getreuzeld voor mijn kleerkast, maar er kordaat de zachtste stofjes uit gevist. Niet van bed naar toilet gestrompeld uit gewoonte, maar uit noodzaak. Helaas. Mindfulness gedicteerd door de buikstreek.

Bij de dokter las ik over luxe. Met het extra large dS Magazine op mijn schoot glimlachte ik dat ik lang niet meer zo’n totaal gebrek aan haast had gehad (hier baadde ik nog in het moment >). Ik begreep de oude vrouw, die zich van uur had vergist, volgde de zorgzame hand van de hoofdarts in de wachtkamer, luisterde naar mijn eigen orkest. Luid. Pijnlijk. Ik had tijd om het te voelen. De man voor me keek schijnbaar onopvallend van zijn telefoon naar mij en terug, naar de telefoon. Ik heb de mijne nog niet nodig gehad. Correctie: ik heb er nog geen nood aan gehad.

Ik dacht al voor ik het wist te voelen. Zo gaat dat met een hoofd: het denkt alles te weten, zelfs zonder er verder over na te denken. 

Bij het eerste gerommel dacht ik aan de schoonbroer boven het toilet, dan aan de rillende schoonvader in zijn donsjas. Ik dacht al voor ik het wist te voelen. Zo gaat dat met een hoofd: het denkt alles te weten, zelfs zonder er verder over na te denken. Nu kijk ik naar buiten zonder hersenroering of schuldgevoel. Ons huis kreeg onlangs een groter paar ogen op zijn rug. We beleven er de herfst door. Het najaar dwarrelt, roest, knikt, hangt, maar het haast zich niet.

De bomen van de buurvrouw kleuren even warm als mijn zelfgemaakte hummus vorige week, toen van een virus nog geen sprake was en mijn hoofd het hoogste lied zong. Ónvermoeibaar.

Hummus van rode biet en bonen

Voor 1 weekpot:

  • 3 rode bieten, gekookt
  • 1 teentje look
  • 50 g havervlokken
  • 100 g witte bonen
  • 2 el tahin
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snuf komijn
  • Peper

Maal de havervlokken tot meel in een keukenrobot. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een roze massa. Laat de hummus afkoelen en bewaar ze in een lichtdichte pot in de koelkast.

Zo, nu heb je alvast beleg voor een nieuwe week – of een nieuwe dip als tapa, op je salade, in je buddha bowl, bij je hartige (bloemkool)pannenkoekjes …

One Reply to “Mindful jazz”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s