Schoonpraten bij chocoladenestjes

Tussen 75.000 schone burgers herprogrammeerde ik afgelopen zaterdag mijn emotionele brein. Mijn instinct. Ik was niet alleen: de betoger met sigaret raapte haar peuk even snel weer op als ze ‘m smeulend weg had geknipt. Ook om vuile gewoontes te veranderen heb je een sociaal-maatschappelijke context nodig. Voorál bij vuile: de propere zijn maatschappelijk verantwoord.

‘Gewoontes veranderen gaat moeilijk in een vacuüm, daar heb je echt een sociaal-maatschappelijke context voor nodig.’ – prof. biologische psychologie Rudi d’Hooge in dS Magazine

Hoe het klimaat een zaak werd

Het asfalt tussen het Brusselse Rogierplein en het Jubelpark bleef net zo schoon als de lucht tijdens Claim the Climate. Op die ene roker na, dan, en de politiehelikopter die de mars overzag. Veni, vidi, vici. Dat laatste laat nog op zich wachten. Of toch op grote(re) schaal. www.klimaatzaak.eu

Tote-taal (on)voorbereid

De broer, mijn schone zus, schone collega en niet-zo-schone Instagramaccount hebben mijn interesse voor zero waste gewekt. Niet zo evident, bleek uit de brievenbus, in de winkel of op café. Zero waste gaat nog niet op stap. Of toch: naar de BE O-versmarkt aan de Gentse stadshal met fiets, fietstassen en biokatoenen tote bag. En met een mintgroene fietshelm als het hoedje van een zelfgekweekte champignon (nu spreek ik voor mezelf). In de fietstassen: netjes/zakjes en potjes. De tote bag draagt een dopper, bord en 1 spork, die alles kan: lepelen, snijden, prikken. Wie niets wil verspillen is maar beter voorbereid.

Hoe ik begin aan less waste

De basisprincipes van zero waste goot Bea Johnson door een trechter: refuse reduce – reuse recycle rot.

 1. #refuse: Daarvoor heb ik de versmarkt nodig en verdomd veel wilskracht. Als in: ‘hmm, nee, doe toch maar niet’ tegen proteststickers op Claim the Climate, welriekende proevertjes en een gratis running belt op de 10 Miles (oeps).
 2. #reduce: Ik koop minder maar meer in ‘t groot. Ons huis kreeg een gratis adviesbeurt van een benovatie-expert en een dieet op basis van groene energie.
 3. #reuse: Voor reuse heb/kreeg/leende ik een zero-waste-handleiding, katoenen zakjes (dank u, Sint!), glazen opbergpotten, een bakmat en een schoonmama met naaimachine. Nu nog een bijenwasdoek en ik kan bakken zonder schuldgevoel.

Ik ga niet voor nul, heb ik beslist. Wel voor minder. Schoner – ook emotioneel. Eerlijk? Oprecht zijn (zíjn) doet gewoon zo’n deugd. Zoals op ons trouwfeest deze zomer: geen zero waste, wel puur. Een vacuüm voor het instinct. Een warm nest met stuk voor stuk schone mensen, stralend in de vroegenazomerzon. Eind deze week kruipen we terug in ons nest met de foto’s van documentaire fotograaf Wouter Maeckelberghe. Reuse in de praktijk. Blik mee terug →

Granola met chocoladenestjes

Voor 1 weekpot:

 • 100 g amandelen
 • 70 g hazelnoten
 • 2 el kokosolie
 • 2 el notenpasta, bv. sesampasta
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 2 el ahornsiroop
 • 300 g havervlokken
 • 20 g pompoenpitten
 • 2 handjes amandelschilfers
 • Purechocoladedruppels

Hak de amandelen en hazelnoten grof. Smelt de kokosolie in de microgolfoven en klop ze glad met de sesampasta, suiker en siroop. Voeg de havervlokken toe en meng goed. Schep er vervolgens de pompoenpitten en amandelschilfers door en stort de mengeling op een bakmat, of op een bakplaat bedekt met bakpapier. Rooster de granola 20 minuten in een warme oven van 150 °C, tot de amandelschilfers goudbruin kleuren. Schep de noten halverwege om, zo wordt elke beet krokant.

Haal de granola uit de oven en strooi er een tweetal handjes chocoladedruppels over. Meng voorzichtig met een mes, zodat de vlokken aan de chocolade kleven. Even laten afkoelen en … ik pluk er snel een chocoladenestje uit. Mmm. Nog eentje dan. Een állerlaatste. Echt, nu hou ik ze voor bij ’t ontbijt. Beloofd.

Meer recepten met granola: crumblebars met bessen, appelcrumblegeluksgranola.

5 Replies to “Schoonpraten bij chocoladenestjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s