Maneblussen met bananenbrood

Het water vlucht sneller uit het bad dan mijn teen erin kan kruipen. Schijnbaar dikke wolken stoom zoeken houvast aan het plafond. Ik vraag mij af of hij ook naar boven keek, nadat hij door zijn moeder van de trein was geduwd. Wezenloos tuurde tot hij zijn eigen netvlies zag. Of zichzelf rechtop rolde en rende, de stoom aan zijn nieuwe, helderblauwe plafond achterna.

De Dossin-kazerne ruikt niet meer naar ontmenselijking. Het is een woningblok met fietsen, een park waar vroeger koffers stonden. Waar joden, zigeuners, buren, vrienden, dochters, collega’s, kruideniers, wetenschappers, moedige moeders, landarbeiders … mensen lagen, wachtend op verlossing. Ze werden er met duizend op de trein gezet, naar Breendonk, Auschwitz of een andere hel. Het museum bij de herinneringswagon vertelt hun verhaal, van de Eerste tot de Tweede Wereldoorlog. En daarna, soms.

Het licht verstomt in Breendonk, zowel in als boven het fort. Breendonk: zwart-wit concentratiekamp met nummers voor mensen en paarden als ‘Elsje’. Dood, honger, haat, verraad. Vuil water en een homp brood. De planken in de cellen werden om 6 uur ’s ochtends omhoog gekrikt; wie niet met de hielen tegen elkaar rechtop bleef staan zonder de wanden te raken, werd afgebeuld, of erger. Eén van de gevangenen: ‘We hielden elkaar overeind met de heerlijkste gerechten. De recepten die we bedachten samen! We konden ze haast proeven.’ De vrouw brak een nekwervel toen ze geblinddoekt ging plassen, omdat ze de smerige kap optilde om zich te kunnen oriënteren. Ze vertelt het nog elke dag na in het fort.

In het Mechelse stadscentrum flikkeren kerstlichtjes onverstoorbaar rond de doorwinterde stenen van de Sint-Romboutskathedraal, het stadhuis, de trotse galerijen. Ze houden de Grote Markt in leven. We ontdooien in B&B De Groene Maan (aanrader!). Gastheer Klaas trakteert er ons op de stadslegende, over de Mechelaar met dronkemansblik die zijn geliefde kathedraal zag branden en als een gek begon te blussen. Het bleek de schijn van de maan achter de toren … en de ‘Maneblusser’ was geboren.

Ook in stadsbrouwerij Het Anker slurpen we verhalen, over Keizer Karel en zijn Oostenrijkse tante Margaretha vooral. Al hebben we haar paleis niet bezocht (het huist nu rechters en advocaten), het favo biertje van haar favo neefje proefden we wel: Gouden Carolus, Tripel. Hop, lichte gerst, gist, water en vleugjes kamille, koriander, zoethout en citroen, kirt de buik van de gids. Zijn eerste glazen boterham. Hij had honger. Hij niet alleen. Terwijl de laatste stoom door het badkamerraam naar buiten vlucht, mijmer ik hardop over een hartverwarmend brunchrecept: bananenbrood met bessen en kaneel.

Meer weekendrecepten met banaan: American pancakes en koekjes gedoopt in chocola.

Bananenbrood met bessen

 • 3 bananen
 • 1 tl kaneel
 • 3 el gebroken lijnzaad
 • 120 g amandelmeel
 • 100 g speltbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 2 scheuten amandelmelk (zo’n 60 ml)
 • 1 tl natriumbicarbonaat (baksoda)
 • 1 tl appelciderazijn
 • 50 g amandelen
 • 2 handjes amandelschilfers
 • 150 g diepvriesbessen, bv. bosbes en framboos

Ontdooi de diepvriesbessen in koud water. Hak de amandelen grof. Maak 3 flax eggs: laat het lijnzaad 2 minuten opzwellen in een kommetje met 9 lepels warm water. Gebruik je liever verse eitjes, dan mag je de stap met azijn en baksoda overslaan.

Pel de bananen en mix ze glad in een keukenmachine. Voeg het kaneel toe, het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en de flax eggs. Schenk er de melk bij en meng goed. Schep er als laatste de amandelen door. Strooi het natriumbicarbonaat over het beslag en besprenkel met de azijn, zodat het gaat schuimen. Spatel alles een laatste keer door elkaar en stort de helft van het deeg in een ingevette, bebloemde bakvorm. Laat de bessen uitlekken en schep ze bovenop het bananenbeslag. Dek ze toe met de rest van het deeg. Bestrooi het bananenbrood met de amandelschilfers en bak het 40 minuten in een warme oven van 180 °C, tot een prikker er droog uitkomt.

One Reply to “Maneblussen met bananenbrood”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s