Ubentmooivanmij

‘UBENTMOOIVANGENT’ knipoogt het huis aan de overkant. Ik knipoog terug met een glas rosé en een vingerpotje zoute chips. Door de lente zit ik hier, op een sociaal terras. Mensen te kijken. Ik ben de zon achterna gefietst en kwam op overvolle pleinen uit. In Oudburg was het dan weer te vroeg, te leeg – dus volgde ik de stroom langs de Leie naar De Parkiet. Ik heb mijn fiets aan de kant gegooid en snel het allerlaatste tafeltje ingepikt, om blij te wezen op een terras vol lentelust. Gentenaars met een sappige r. Ik rol mijn r voor rosé.
De batterij van mijn telefoon is bijna leeg. Er trippelt een chihuahua voorbij, naast een vrouw met grote voeten en kippenvelkuiten. De pootjes in lentemodus, de benen vastberaden: ‘Bye bye melkflessen, dit jaar zijn we er wel op tijd bij!’ Succes. De tram belt, het water glimt en de zon houdt halt net vóór De Parkiet. De fleecedekens voor straks lonken nu al op de stoelen. Het terras zoemt van de liefdesperikelen. ‘Allez, zeg. Ge laat dat toch niet zo ver komen?’ Hij is voor een ander gevallen en zij is jaloers. ’t Is een erezaak, zo blijkt: zij wou eerst vallen.
‘Wanneer gaat gij uw wilde haren nu eens verliezen?’, klinkt een doorleefde stem in mijn rug. De stem is zo goed als kaal, de ober woelt met een hand door zijn stevige haardos.
‘You’re late!’, tikt een Erasmusser op zijn horloge. Zijn gezelschap kirt wanneer er een knappe brunette aan komt waaien. Rode lippenstift en een sympathieke blos.
‘Op Erasmus, ton add’n we toh eht de tied van us leevn’, mijmert Nico straks. Met drie pizza’s aan tafel bij Café Otis – we zijn toch nog naar Oudburg afgezakt.

Zaterdag, dat is opstaan met Klara en wakker worden bij de weekendkrant. ‘Ubentmooivanmij’ knipoog ik naar mijn ontbijt. En de keuken ruikt gelukkig als de lente.

Zo smaakte Erasmus >
Straks flirt ik met de zomer >

Luxehavermoutpap met chocolade en sinaasappelsap

Voor 1 ontbijt:

  • 1 handvol amandelen
  • 1 snuif kaneel
  • 50 g havermout (½ kop)
  • Water
  • Plantaardige melk
  • ½ appel
  • Sap van ½ sinaasappel
  • 1 greepje purechocoladedruppels
  • 1 greepje pompoenpitten
  • 2 el ahornsiroop

Rooster de amandelen 15 minuten in een oven van 175 °C. Draai ze halverwege om. Zet een steelpannetje op een middelhoog vuur. Voeg een snuif kaneel toe en verwarm tot de geur je keuken vult. Schep de havermout erbij en knip je waterkoker aan. Vul de bodem van het pannetje met heet water, zodat de havermout net onderstaat. Laat inkoken. Schenk er een stevige scheut melk bij en roer tot de havermout zacht en smeuïg is.

Snij een halve appel in kleine blokjes en doe die in een ontbijtkommetje. Pers de helft van de sinaasappel en druppel het sap over de appelblokjes. Meng de chocoladedruppels en 1 eetlepel ahornsiroop onder de havermoutpap. Niet te lang, de pap is het lekkerst als de chocolade je verrast. Schep de havermoutpap op de stukjes appel en werk af met de pompoenpitten, de geroosterde amandelen en 1 lepel ahornsiroop. Mmm … Púre (lente)luxe. Geef maar hier, die weekendkrant.

One Reply to “Ubentmooivanmij”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s