Bijbenen

Ze wandelt niet, ze schrijdt – met lange benen de straat door. Haar voeten voorgeprogrammeerd: rechts voor links voor rechts. Zo vast haar tred, zo onvast is haar blik. Piano. Haar benen schrijden hier elke week. Van bestemming naar bestemming. Ze stappen door en dan stoppen ze, abrupt. Duizelig. Ze zoekt zich een weg naar binnen langs de nauwe spleet voor raamgluurders.

Wie
ik
denk
dat
ze
is.

Niemand ís, we zíjn. Meervoud. In de ogen van. In de context van. Onder invloed van. Het is vijf voor halfzes. Er speelt een jongen in de verte. Niet, wel, niet. De speculoos brengt rust met de geur van kardemom.

¿Qué es una cara realmente? ¿Su propia foto? ¿Su maquillaje? ¿O es una cara como la pinta tal o cual pintor? ¿Eso que está en frente? ¿Adentro? ¿Detrás? ¿Y el resto? – Pablo Picasso

(‘What is a face, really? Its own photo? Its make-up? Or is it a face as painted by such or such painter? That which is in front? Inside? Behind? And the rest?’)

Alles is perceptie >
Ubentmooivanmij >

Speculooskoek met amandelschilfers

 Voor de koek:

  • 140 g (spelt)bloem
  • 60 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 40 g kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 2 el speculooskruiden of een mengeling van kaneel, gember, nootmuskaat, anijs en kardemom
  • 1 snuf zout
  • 1 tl vanillearoma
  • 3 el gesmolten kokosolie + 2 el zonnebloemolie (ontgeurd)
  • 3 stevige scheuten amandelmelk

Voor de afwerking:

  • 1 handvol amandelschilfers

Meng alles door elkaar in de volgorde van het lijstje. Giet er als laatste net zoveel amandelmelk bij dat het beslag aan elkaar kleeft. Kneed tot een bal en leg die op een bakmat, of op een ingevette en bebloemde bakplaat. Duw de bal plat tot een grote, ronde koek van zo’n halve centimeter dik. Werk af met amandelschilfers en bak 20 minuten in een oven van 180 °C. De speculoos is klaar wanneer hij goudbruin kleurt.

Laat de koek afkoelen en breek ‘m in grove stukken. Je kan je zelfgemaakte speculoos tot vijf dagen bewaren in een luchtdichte pot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s