Gekust

Een blote bast in de tuin. Ik tel tweeënhalf afgelijnde banden, groener dan the Hulk. De derde spant zich strak. Fiiet, fiiiet, fiiieuw. Het zwembad staat bijna op. Straks trekken we baantjes – minstens anderhalf. In hetzelfde bad waarin ik met de broer achter poppetjes dook, haarrekkers, alles wat vol genoeg was om te zinken en klein genoeg om het als eerste weer op te vissen nadat ik het zelf in het water had gegooid.

‘Gelukkig is de zee gratis’ zegt dS Magazine bij een foto van een paard en een volk in de zee. Tot zes jaar geleden had ik niks met de kust en de kust niks met mij. Het was pas toen ik op het strand werd gekust, of op een duinweggetje daarvandaan, dat ik de zee leerde te appreciëren. ‘De binnenlander’ klinkt het als ik de zee haar tong wil zien uitrollen over het harde zand. Ik ben niet thuis aan de kust en toch ook weer wel. Nu nipt het water van mijn tenen in mijn eigen achtertuin. Bijna. Fiet, fiiet, fiieuw roep ik tussen mijn tanden naar de blote bast. En we stappen samen onze zee in. (Lees: de bast laat zich zakken tot op zijn knieën, ik laat het water eerst aan mijn enkels slobberen. Mijn knieën zijn er nog niet klaar voor.)

Opblaaszwembad in de tuin

Voor de gelegenheid: een dijk van een (vegan) chocoladetaart. Net als de bast en ik eerst gesmolten, dan gechilled. 

Throwback naar andere zwemvijverdagen >

Chocoladegebak met smeuïge ganache

Voor het gebak:

 • 100 g pure chocolade
 • 193 g boekweitmeel
 • 7 g wijnsteenbakpoeder
 • 1 tl bicarbonaat
 • 1 snuif zout
 • 110 g kokosbloesemsuiker
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 100 ml amandelmelk

Voor de ganache:

 • 35 g pure chocolade
 • 1 en ½ el ahornsiroop
 • 60 ml amandelmelk

Smelt de chocolade au bain-marie en pers intussen de sinaasappel. Vet een cakevorm in met olijfolie. Schep de droge ingrediënten in een kom en voeg dan de natte toe. Meng goed. Stort het beslag in de vorm en bak het 25 minuten in een oven van 170 °C. Het gebak is klaar wanneer een prikker er droog uitkomt.

Breng de amandelmelk aan de kook en roer de ahornsiroop en chocolade erdoor. Haal de pot van het vuur zodra de chocoladesaus is ingedikt en zet ‘m buiten om af te koelen. Laat de saus in de koelkast opstijven tot een romige ganache. Bestrijk het gebak met de ganache zodra beide zijn afgekoeld en zet het geheel nog een tiental minuutjes in de koelkast. Dig in! (Doe maar letterlijk.)

Recept uit Plan Boost van Nathalie Meskens, getweakt door mezelf.

One Reply to “Gekust”

 1. Wat een leuke zomersfeer met herinneringen en nu jullie eigen herinneringen aan vastkoppelend 🙂 en met een lekker dessertje er bovenop.. de zomer is gestart!! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s