Namasté

Het houten balletje rolt in een voetafdruk vijf meter verderop. Van een beer van een vent, meet ik. De wind doet er nog een schepje bovenop. ‘Waar ligt het, ik zie niks?’
– ‘Daar, mik in de richting van dat putje.’
Drieënhalf paar metalen boules ploffen om beurten in het zachte zand. ‘Ja, ja! De mijne ligt het dichtst, kijk!’
– ‘Wacht, Thomas moet nog gooien. Wacht. Waaaacht. Waaaaaaaaacht … Ja!’ Waarop we met z’n vieren lachend en gierend in de richting van de berenpoot sprinten, luider dan een bende acht- tot twaalfjarigen op stranduitstap. ‘’t Was de mijne, de mijne!’ En de langste van de hoop is met mijn ballen weg.
‘De wind’, zou de broer op de laatste avond van het gezinsweekendje nog proberen. ‘Het zand. Dat was eigenlijk geen échte jeu de boules, hè.’ Zand erover. (’t Waren de mijne.)

Vrijdagochtend gooiden we onze blauwe, bruine, zwarte voordeur dicht om samen thuis te komen in Le Touquet. Voor een zonnegroet in goed gezelschap: la famille. Namasté. We zijn weer uit congé.

Jeu de boules op het strand in Le Touquet

Terug achter onze bruine voordeur genieten we na van crêpes zonder ei. Ze waren op voor ik er foto van kon nemen, dus hou ik je voorlopig zoet met bolletjes. Voor morgen, wanneer het brood op is en je bakker naar Frankrijk vertrekt. (De pannenkoeken heb je nog tegoed.)

Hier begon mijn zonnegroet >

Zoete broodjes met bosbessen

Voor 9 bolletjes:

  • 2 el gebroken lijnzaad (of 2 verse eieren)
  • 50 g amandelmeel
  • 250 g speltbloem
  • Snuif zout
  • Snuif kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 125 g amandelmelk
  • 1 tl appelciderazijn
  • 3 el ahornsiroop
  • 6 el zonnebloemolie
  • 1 handje blauwe bessen en/of 1 handvol purechocoladedruppels

Meng het gebroken lijnzaad met 6 eetlepels warm water en laat 2 minuten opzwellen. Heb je verse eieren in huis, dan mag je het lijnzaad, het baksoda en de azijn hierboven schrappen. Meng alle ingrediënten in een grote kom tot een kleverig beslag. Neem 1 lepel van het deeg en schep zo 9 gelijke hoopjes op een bakmat, of op een ingevette en bebloemde bakplaat. Bestrooi de deeghoopjes met bloem en duw er telkens een 3- à 4-tal blauwe bessen in. Ik werk de helft van de bolletjes af met bessen en de helft met chocoladedruppels (chocoladefan, weet je wel). Zet de broodjes 18 minuten in een oven van 175 °C en laat ze afkoelen voor de lunch. De broodjes zijn op hun best met tomatentapenade.

Recept naar ‘Vrolijke speltdonuts met blauwe bessen’ uit het eerste bakboek van Madam Bakster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s