Woensdag.

Mijn batterij en ik

Of ik mijn batterij kan opladen? En ik twijfel of hij het letterlijk dan wel figuurlijk bedoelt. ‘Ja’, zeg ik over de batterij in mijn fiets. Na twaalf kilometer was ze platterdanplat. Uitgeperst tot een leeg omhulsel op mijn display. Zo. Mijn batterij en ik, wij zijn al helemaal in sync.

Vlees buiten seizoen

‘Nu even niet’, bijt ik een collega toe. Er wordt op mijn hoofd gejaagd. Op mijn vingers. Op mijn letters en woorden. Ze weten niet naar welk blad eerst rennen. Opgejaagd wild midden in de zomer. Die wel vakantie heet, maar het net niet is. Mijn hoofd zit boordevol ijzer, zo blijkt, maar dat maakt het niet minder morsdoodalseengespiesdzwijnbovendehongerigevlammenvanhetjaarlijksescoutskampvuur.

Mijn batterij vond intussen het stopcontact en ik ben al een tijdje afgestapt van wild vlees en vis. Dus kruip ik mindful in de keuken met een koekjesrecept naar mijn lievelingsdessert: brow-nies. Mijn wenkbrauwen gaan er spontaan van dansen. Nu de jouwe nog.

Hier snoepte ik al ‘ns van vakantie >
Liever klassieke brownies (met boter, ei, suiker, alles erop en eraan)? >

Vegan browniekoekjes

Voor 9 koekjes:

  • 1 kop amandelmeel
  • 4 el speltbloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 4 el kokosbloesemsuiker
  • Snuif zeezout
  • 50 g pure chocola (25 g gesmolten + 25 g in stukjes)
  • 1 flax egg of scharrelei
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1/2 kop gehakte pecannoten

Laat de dadels enkele minuten weken in warm water. Hak de pecannoten en de helft van de chocolade grof. Smelt de rest van de chocola. Kies je voor de vegan variant, laat dan 1 eetlepel lijnzaad 2 minuten opzwellen in 3 eetlepels lauw water.

Meng het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder, de suiker, het zout en de chocoladestukjes in een keukenmachine. Voeg de natte ingrediënten toe (gesmolten chocola, flax egg of ei, olie, vanille) en eindig met de pecannoten. Meng goed en lepel vervolgens 9 hoopjes van het deeg op een bakmat, of op een ingevette en bebloemde bakplaat. Maak de koekjes ongeveer 1 centimeter dik. Ik gebruik de zijkant van een lepel om ze zachtjes in vorm te kloppen.

Bak de browniekoekjes 17 minuten op 190 °C en laat ze 10 minuten afkoelen. In een afgesloten pot kan je ze 3 dagen bewaren in je koelkast. Na vanavond zijn ze bij ons op. Beloofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s