Over rituelen

Het is twee maanden geleden dat ik nog iets voor mezelf schreef. Nu zit ik hier in het schemerdonker te tokkelen op mijn klavier. Poging twee tot een ochtendritueel. Poging één was de zonnegroet. Straks maak ik soep.
Buiten klinkt de schelle stem van de speelplaats. De regen van vannacht moet nog opdrogen. Insijpelen in de lange opritten van twee straten verderop of naar beneden stromen, terug de Schelde in. Onze tuin droomt hardop van een regenwaterput. Tom groef al een deel van het graf – een giga gat pal in de Provence, met vier vergane zonnebloemen dansend als skeletten in de wind. De begrafenis is voorlopig uitgesteld. Binnen krijgt voorrang nu het buiten winter wordt.
Mijn buik knort. Nog een uur tot de dokter haar ding heeft gedaan, dan ontbijt: 2 toasts, 1 kiwi. De keuken ruikt naar lasagne. Een overblijfsel van de quiche gisteravond. Mijn neus staat zo op scherp dat hij ernaast zit.
‘Soms mag een mens er ook eens zijn voeten aan vegen’, zegt Kamagurka vanaf de mat. Ik heb zin om ze te vegen. Thuis blijven tokkelen tot ik een middagritueel heb bedacht.
Achter mij ligt de tafel vol met tak. De tak die een gewei wordt zodra ze haar schors is verloren. Een nieuw project onder het vorige: de Secto Octo-lamp waarop we weekend na weekend hebben gezwoegd, en famille. ‘Notelaar. Dat is wat anders dan wat je in de winkel koopt, hè.’ Mijn papa straalde zo mogelijks nog feller dan het peertje dat hij erin heeft gedraaid.
Project drie is al in de maak. Alles op zijn tijd. De kerkklok herinnert mij ongeduldig aan de soep. De douche die ik nog wil nemen. De (dS) magazines die mij opwachten in de wachtkamer. Twee uur later zet ik mijn keel open op de fiets: ‘Release your inhibitioooons’, compleet met gezichtsgymnastiek. Ik grinnik. Ik moet het niet te ver zoeken, dat ochtendritueel.

Mindful jazz >
Ubentmooivanmij >

De herfst was een cranberrycocktail aan emoties, met pralines, prutspret, radiologie, ‘mais oui’. Ongeremd wenen en playbacken op de fiets. Dance monkeys. Acht madammen op levensles bij Quinx. Purpose. Het Zwanenmeer. De wandelclub. Reünie in Rotterdam. En meaningful marketing met een zeemeermin. BAM.

 

Bij wijze van middagritueel gooi ik deze laid-back lunch op de blog. Omdat ik laid-back nu wel kan smaken en de lunch genoeg tijd (lees: restjes) oplevert om een heleboel nieuwe rituelen te te proeven. Dankzij veggie tonijnsalade. Notenpasta. Paprikaspread. Tomatensalade. Hartverwarmende wortelsoep. En homemade loempia’s, huj, huj, huj.

Laid-back lunch

Lunchtafel met wortelsoep, loempia's, paprikaspread, notenpasta, tomatensalade en veggie tonijnsalade

Notenpasta

Basis:

  • 300 g notenmix, bv. 150 g hazelnoten, 50 g walnoten, 50 g amandelen, 50 g pompoenpitten
  • 1 snuif grof zeezout

Smaakmakers:

  • 3 el ahornsiroop
  • 1 el pure cacao
  • ½ tl vanillearoma (optioneel)

Spreid de notenmix uit op een bakmat of bakplaat en strooi er het grof zeezout over. Rooster ‘m 12 minuten in de oven op 180 °C. Schep de noten en pitten halverwege om, zodat ze niet aanbranden. Laat ze afkoelen en pel de hazelnoten, dat maakt de notenpasta straks minder bitter. Trucje: De vliesjes laten makkelijk los als je de noten tussen je handen of een schone handdoek rolt. Hak de geroosterde noten en pitten zo’n 10 minuten in een keukenmachine, of tot de kruimels zijn veranderd in een smeerbare pasta. Voeg de smaakmakers toe. Schep de notenpasta in een luchtdichte glazen pot en bewaar ‘m in de koelkast.

Vegetarische tonijnsalade

  • 1 pot kikkererwten
  • Sap van ½ citroen
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 vel nori
  • 1 el kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 1 el sojasaus
  • 2 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • Peper

Plet de kikkererwten met een vork. Pers het sap uit de citroen. Was de peterselie en hak ze fijn. Knip de nori eerst in repen en dan in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en kruid met peper. Bewaar de veggie tonijnsalade in een luchtdichte pot in de koelkast.

Paprikaspread

  • 3 rode paprika’s
  • 1 snuif cayennepeper
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 snuif zout
  • Sap van ½ citroen
  • 1 takje verse rozemarijn

Halveer en ontpit de paprika’s en leg ze op een bakmat of ingevette bakplaat. Rooster ze 40 minuten in de oven op 200 °C. Laat ze afkoelen. Verhit ondertussen een pan op het vuur en strooi er de pompoenpitten in, samen met de kruiden. Laat de pitten 2 minuten knisperen en zet ze dan opzij. Ontvel de paprika’s en doe ze in de beker van je staafmixer. Was de rozemarijn en rits de blaadjes bij de paprika. Doe het citroensap en de gekruide pompoenpitten erbij en mix tot een gladde spread. Bewaar de paprikaspread in een luchtdichte glazen pot in de koelkast.

Hartverwarmende wortelsoep

  • 2 scheuten olijfolie
  • 1 bussel wortelen (1 kg)
  • 1 snuif grof zeezout
  • 2 uien
  • 1 el tikka masala
  • 1 tl pili-pili
  • 500 ml water
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 tl groentebouillon (optioneel)
  • Peper

Schil de wortelen en snij ze in reepjes. Verhit een scheut olijfolie in een ruime kom op een middelhoog vuur en gooi de worteltjes erbij. Kruid met het zeezout en doe het deksel op de pot. Maak intussen de uien schoon en snipper ze grof. Schep de wortels uit de pot zodra ze beetgaar zijn. Schenk opnieuw een scheut olijfolie in de pot en stoof de uien glazig met de tikka masala en de pili-pili. Roer de gestoofde worteltjes erbij en vul aan met het water, de kokosmelk en de groentebouillon. Kruid naar smaak met peper. Mix het geheel tot een volle, romige wortelsoep.

Homemade loempia’s

Basis:

  • Rijstpapier
  • Wokgroenten, bv. sojascheuten, paprika, wortel, prei, courgette
  • 1 scheut zonnebloemolie

Smaakmakers:

  • 1 tl currypoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 scheutje sojasaus

Verwarm een beetje water in je waterkoker. Was de wokgroenten en snij ze in gelijke reepjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wokpan en wok de groenten beetgaar. Kruid ze met de smaakmakers en zet de pan opzij. Giet een bodempje (lauw)warm water op een groot bord en leg er een rijstvel in. Dompel het vel volledig onder, zodat je het straks vlot kan vouwen. Leg het op een vochtige snijplank en schep er in het midden een portie wokgroenten op. Vouw de boven- en onderkant van het rijstvel over de groenten en rol tot een kleine loempia. Herhaal tot je net zoveel rolletjes hebt als je vanmiddag met je gezelschap op krijgt. Strijk de bodem van een ovenschotel in met olijfolie. Bak de lenterolletjes 12 minuten in de oven op 180 °C en serveer met zoetzure saus.

Verdeel alles over leuke potjes en vul je tafel aan met postelein of rucola, radijzen, cottage cheese, frambozen, schijfjes avocado, komkommer, confituur, goeie boter, plakjes kaas (of Italiaanse ham als je vleeseters op bezoek hebt) en halve kerstomaten met olijfolie, limoensap, maanzaad, peper en zout. Haal vers brood bij de bakker en snij het aan tafel in dikke plakken. Tijd om achterover te leunen.

Notenpasta en paprikaspread van Green Kitchen Stories (héérlijke kookboeken, trouwens), lenterolletjes uit ‘De Gezonde Goesting’ van Steffi Vertriest.

Eén reactie op “”

Plaats een reactie